K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Agressie naar eigenaren

Katten hebben nogal wat middelen om in de strijd te gooien: scherpe nagels, een bek vol gevaarlijke tanden en achterpoten die hard kunnen trappen. Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat katten agressief worden naar hun baasje. We kunnen over grenzen gaan van de kat. We missen vaak de subtiele signalen waarmee het dier aangeeft dat hij wil dat je stopt. De oortjes die naar achteren gaan, een rimpeling over de rug of het puntje van de staart dat in beweging komt. Dit soort aanwijzingen zien we als we bijvoorbeeld te lang doorgaan met aaien of als we ons huisdier straffen. Veelal bedoelt een kat het niet slecht. Vanuit spel willen ze ook nogal eens aanvallen. Dit is meestal om te buigen richting gedrag dat we liever zien.


Hoe voel je je als je moet ademen door een rietje met een wasknijper op je neus? Zo voelt een dier met korte snuit zich! Dit soort dieren bewegen minder, domweg omdat ze hiervoor zuurstof tekort komen, en kunnen pijn hebben door hun uiterlijk. Met alle welzijns- en gezondheidsklachten van dien. Maar ook gedragsmatig kan dit invloed hebben: pijn kan bijvoorbeeld agressie tot gevolg hebben. Probeer eerst zelf, en dan vooral met inspanning, door dat rietje te ademen met die wasknijper op je neus voor je besluit een dier met korte neus te kopen. 

Zie het plaatje hoeveel verschil in neuslengte er is! Meer lezen? https://www.caringvets.nl/statements/brachycephalic-dogs-cats/ 
Wat doe je als je kat iets niet mag? Gebruik je de plantenspuit, verhef je je stem, leid je je dier af? Ik zie zoveel verschillende aanpakken dat het me interessant leek er een kort artikel aan te wagen, klik hier voor het artikeltje. Het is gepubliceerd in het tijdschrift "Ditjes en Datjes". 
Mijn oudste kat heeft artrose. Ze krijgt op het filmpje een snoepje aangeboden. Ze kiest ervoor om via een opstapje op de stoel te springen. Katten slaan, bijten of grommen soms bij het aaien of naderen. Belangrijk is om te ontdekken of ze misschien pijn hebben. Artrose is een veel voorkomende oorzaak van agressie bij het knuffelen met je kat.Valt je kat je aan en terroriseert hij jouw bezoek? Dit was een lezersvraag die ik voor het tijdschrift Hart voor Dieren beantwoordde. Een kat kan aanvallen uit verveling, frustratie, angst, enzovoorts. Het is belangrijk om de oorzaak te ontdekken en daar wat aan te doen. Verveling kun je nu al aanpakken door jouw dier heel veel af te leiden. Heb je er hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op. Klik hier om het artikeltje te downloaden.
Een tienjarige kat die ineens naar handen grijpt bij het aaien... waarom? Deze lezersvraag beantwoordde ik voor het tijdschrift 'Hart voor Dieren'. 💙
Op deze leeftijd denk ik vaak aan een lichamelijk probleem. Ook kan hij overtollige energie hebben omdat er iets veranderd is, zoals niet meer naar buiten mogen. 🔎Kortom: het vergt wat onderzoek om de oorzaak te ontdekken. Daarna is het zaak om die oorzaak aan te pakken. .
👉Heb jij een kat die je krabt of bijt? Bel me dan voor advies! Ik ben gedragstherapeut voor katten sinds 2013 na een 2,5 jarige HBO opleiding voor dit vak.

Schakel mij in als je agressie naar jou toe aan wilt pakken, en in ieder geval als er wondjes ontstaan.