Voeding
Met voeding kan je heel direct invloed hebben op gewicht, allergieën en diabetes. Andere ziekten kun je met de juiste voeding ondersteunen, zoals blaasgruis, darmontsteking of nierproblemen. Ik beoordeel de huidige voeding en maak een voerplan specifiek afgestemd op jouw kat waardoor je jouw kat het beste geeft. Neem direct contact op of kijk hieronder voor meer informatie.
"Ik heb van Corine geleerd over hoe de ontlasting eruit moet zien, altijd gedacht dat het gewoon oké was. Ook wist ik niet dat een kat hierdoor zich anders kon gaan gedragen. Gabriëlle"
Eetgedrag van de kat
Waarom kauwen katten nauwelijks? Hoeveel porties per dag kun je je kat het beste geven? Kun je iets doen aan een kat die schrokt of teveel eet? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer tref je in mijn artikel over het eetgedrag van de kat, dat eind 2018 gepubliceerd is in het tijdschrift Kattenmanieren: Klik hier om het te downloaden.
.
Overgewicht
Er zijn steeds meer te dikke katten. Net als bij mensen is meer bewegen en minder brokjes dan het devies. Maar let op: als er te weinig brokjes worden gegeven kunnen er tekorten ontstaan! Ook te snel afvallen is niet goed voor de lever. Doe je niks aan het gewicht dan is er meer kans op bepaalde lichamelijke problemen zoals suikerziekte. Ze kunnen hun vacht niet meer op alle plaatsen wassen en dan kunnen, zelfs bij kortharen, klitten ontstaan. Wil je je kat op een juiste manier helpen afvallen? Neem dan contact op.
Meer katten met ander dieet: help!
Verschillende diëten per kat: hoe kun je ervoor zorgen dat ze niet elkaars voer opeten? Bij mij werkt de voerbak op chip fantastisch: als de kater zijn kop voor de bak houdt dan opent het klepje. Loopt hij weg dan sluit het klepje. Een andere kat kan het eten daardoor niet opeten. Voeding dat is afgestemd op de specifieke situatie van het dier is belangrijk. Een kat zal zich beter voelen. Soms wordt probleemgedrag daardoor voorkomen.
Stimuleer drinken
Prooidieren bevatten veel vocht. Hierdoor drinken katten doorgaans relatief weinig. Drinken stimuleren is daarom meestal belangrijk. Veel katten drinken bij voorkeur uit een waterfontein. Ververs het water dagelijks en zorg voor een brede bak zodat de snorharen de randen niet raken. Een ander idee is een bakje buiten zetten zodat het zich vult met regenwater. Pas wel op: als er slakken in kunnen worden er wellicht eitjes in gelegd en dat mag een kat niet eten!
Wie eet eerst?
Zie je een kat vaak ook wachten tot de ander het etensbakje leeg heeft? Bij katten werkt het bij het eten meestal volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Maar beter is een bakje per kat op minimaal een paar meter afstand van elkaar want katten zijn solitaire eters.
Gras eten
Katten zijn carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om voedsel van plantaardige oorsprong te verteren. Wanneer katten gras eten gaan ze meestal overgeven. Dit maakt de maag schoon van dingen die moeilijk verteerbaar zijn zoals haren. Bovendien zorgen de plantenvezels voor een snellere vertering van voedsel. Heb je een binnenkat? Geef hem dan zoiets als kattengras om in de natuurlijke behoefte te voorzien. Als katten niet kunnen voldoen aan hun behoeftes of als ze zich lichamelijk niet lekker voelen kunnen ze dat afreageren op hun omgeving.
Mila is op het filmpje haar voer aan het begraven alsof het ontlasting is. De eigenaren vragen zich af waarom ze dat doet. Katten in het wild begraven hun voer zelden. In huishoudens zien we het soms als er ander voedsel wordt aangeboden dan een kat gewend is. Het gaat een kat in ieder geval niet om het bewaren of conserveren van voer. Het is de geur van de voeding dit gedrag oproept. Geuren die geassocieerd worden met poepen triggeren het bedekken.
Cato sabbelt aan de nek van de eigenaar. Dit is gedrag dat een kitten normaal gesproken alleen laat zien om melk te drinken bij de moederpoes. Sabbelen is zelfbelonend gedrag: het is prettig voor een kat en daarom herhaalt het gedrag zich. Het is aannemelijk dat een kitten die vroeger gescheiden is dit meer doet omdat ze nog in de ‘orale fase’ zitten.
Hoeveel drinkt jouw kat?
Katten drinken gemiddeld 44 tot 66 ml per kilo per dag. Doe een keer 500 ml water in een bakje en meet na 24 uur hoeveel er over is. Het verschil heeft je kat opgedronken (zorg ervoor dat een ander dier er niet van kan drinken en dat ook niet op andere manieren water wordt verkregen). Het is altijd handig om te weten hoeveel je beestje drinkt als ijkpunt. Bepaalde ziektes zorgen er namelijk voor dat er meer gedronken wordt, en als je weet hoeveel je kat gemiddeld dronk kun je de nieuwe situatie ermee vergelijken. Als gedragstherapeut voor katten ontdek ik ook regelmatig lichamelijke klachten, zoals nierproblemen als een kat onzindelijk is. Hoeveel een dier drinkt is onderdeel van mijn anamnese.
Lianne stelde me de volgende vraag: “Als ik vers water in het drinkbakje van mijn katten heb gedaan, slaat een van mijn katten (hij is 8 maanden oud) vaak water uit het bakje met zijn poot. De vloer en muur zitten dan onder. Waarom doet hij dat? Is dit typisch voor kittens of doen volwassen katten het ook?”
Mijn antwoord: wat ik op het filmpje kan zien is dat twee katten drinken uit 1 waterbakje door met hun tong het water op te likken. Het bakje lijkt niet groot genoeg voor 2 kattenkoppen. Het kan zijn dat ze daarom de poot in het water dopen en het water van de poot likken. Het spetteren is slechts om het water van de poot te schudden. Het heeft niks te maken met leeftijd/levensfase.
Alleen saus eten
Mevrouw Libeton schrijft dat haar kat alleen de saus van het natvoer eet. Ze wil dat alles opgegeten wordt. Harde brokjes eet hij wel goed. Ze stuurde deze vraag eind 2018 naar het tijdschrift Ditjes en Datjes en ik antwoordde als volgt: waarschijnlijk heeft u verschillende smaakjes en merken al geprobeerd. Misschien houdt uw huisdier niet van de structuur van de hardere stukjes. In dat geval zou het helpen deze heel fijn te malen. En wellicht is de soep voor katten die je tegenwoordig hebt een idee? In principe hoeft een kat geen natvoer te nuttigen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Mocht het niet lukken dan kunt u hem misschien voortaan verwennen met kattensnoepjes in plaats van natvoer.
Angela vraagt hoe ze ervoor kan zorgen dat de katten niet meer op het aanrecht springen. Zodra ze op het aanrecht zitten, tillen ze de poezen eraf of sturen ze eraf door te wijzen of soms een duwtje in de goede richting te geven. Als ze zien dat ze willen gaan springen, zeggen /roepen ze: niet doen! Deze acht maanden oude doerakken gaan hen dan uitdagend aankijken en miauwen. Soms springen Minou en Tess dan uiteindelijk alsnog. Angela had bekertjes erop gezet maar dat hielp niet. Ze vroeg zich af of een drink fontein een oplossing zou kunnen zijn.
Mijn reactie: een waterfontein is absoluut een aanrader. Bedenk waarom het erg is als katten op het aanrecht komen. Sommige mensen zijn bang dat dieren zich verbranden aan het fornuis. In dat geval kun je bijvoorbeeld een pan water op de hete gaspit laten staan zodat het dier niet op de hete ondergrond kan stappen. Of sluit de keukendeur zolang je aan het koken bent. Gaat het om de hygiëne, maak het aanrecht dan onaangenaam zodat het niet prettig meer voelt om daar te zijn. Of laat een kat schrikken zodra deze erop springt. Zorg er in ieder geval voor dat er nooit meer iets lekkers ligt op het aanrecht. Als ze door hebben dat er soms iets lekkers ligt, dan blijven ze het proberen.
Overstappen naar andere voeding
In de handout "de overstap naar andere voeding" die ik heb geschreven voor Royal Canin, lees je waarom je met beleid moet overschakelen naar ander voer. Ik schrijf ook over hoe je dit aan kunt pakken en wat je moet doen als je kat zielig miauwt om de vorige brokjes. Wacht in ieder geval nooit dagenlang tot een kat door de honger wel moet gaan eten, want zo lang vasten kan leiden tot vervetting van de lever.