K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Afleiding bieden

Denk je aan afleiding voor katten dan denk je aan speeltjes. Vaak liggen deze door het hele huis en dat hebben dieren dan wel gezien. Het wordt pas weer interessant als ze in de kast liggen en elke keer wordt een andere tevoorschijn getoverd. En als je geen tijd of energie hebt om te spelen met je dier zijn er altijd genoeg automatische speeltjes op de markt. Met een druk op de knop begint er wat te bewegen, wat het speel- of jachtinstinct van je huisdier prikkelt. Er zijn meer manieren om een kat te vermaken dan met speelgoed. Je kunt ze ook afleiden met geuren zoals met kattenkruid. Of het gebruik van de hersenen kan worden gestimuleerd door een snoepje ergens in te verstoppen. Het dier moet bedenken hoe hij het eruit krijgt. Een bewegend beeld zoals een katten-dvd doet het soms ook goed. Matatabi

Katten ruiken 14 keer beter dan de mens. We kunnen ze dus vermaken met lekkere geuren zoals met Actinidia polygama. De gedroogde houtige takjes van deze plant worden verkocht onder de Japanse naam matatabi. Katten gaan ermee spelen, eraan ruiken en erin bijten. Er zitten twee stoffen in die katten aantrekkelijk vinden. Eén ervan komt ook in kattenkruid voor. Zie het filmpje hoe Gijs van Bas en Annet het waardeert ondanks dat het nog in de verpakking zit!

Automatisch speeltje

Een automatisch speeltje: lekker makkelijk als je weinig tijd hebt om je kat te vermaken. Bij mij was het even zoeken welke ze leuk vonden, maar daarna waren ze lekker gefocust. Met spel kunnen katten hun energie kwijt, waardoor gedragsproblemen zoals spelagressie, objecten kapot maken en overmatig miauwen kunnen worden voorkomen. Ze kunnen hun jachtinstinct uitoefenen en hun vaardigheden trainen. 5 minuten per dag spelen heeft al een positief effect op het dier, bijvoorbeeld bij anxiety. Doen dus!


Opwinding

Gizmo, een poes, lijkt op de arm van haar eigenaar te rijden. Het baasje vraagt zich af of vrouwelijke katten ook rijgedrag kunnen vertonen. Toevallig had meneer zojuist vers kattenkruid geplukt. Kattenkruid geeft euforische of hallucinogene reacties bij 50 tot 75% van de katten. Een plezierig effect; alsof de kat krols is. Gizmo ruikt het kattenkruid en voelt een (niet-seksuele) opwinding. Die opwinding wordt geuit door op de arm te rijden.


 


 
Buiten

In de tuin gebeurt er van alles: wind die door de bladeren ruist, vogels die voorbij vliegen, een vlinder die je kan najagen... Heerlijk als afleiding. Er zijn diverse mogelijkheden om de tuin af te zetten, mocht je je buren niet lastig willen vallen met jouw kat.
Spelen

Daniël en Sandra vragen zich af of hun kat dit spelletje nou leuk vindt of niet. Ze maakt er namelijk geluid bij. Omdat Jersey ervoor terugkomt denk ik dat ze het leuk vindt. Maar ik vermoed dat het ook spel haar ook frustreert omdat ze datgene wat tegen haar aan duwt niet te pakken kan krijgen. Mijn advies: prik met iets als een hengel en laat het af en toe over de rand heen steken zodat Jersey het kan grijpen en erin kan bijten.
Krabben aan spullen

Revie en Lienda krabden aan de banken, stoelen, de rand van het bed en maakten gaten in het beddengoed van de eigenaresse. In dit geval leek de oorzaak te liggen bij verveling: als het baasje een weekend weg was waren er bij terugkomst heel wat gaatjes bijgekomen... 


Andere redenen waarom katten aan objecten krabben is onder andere voor het onderhoud aan de nagels en stretching, sociaal gedrag, markeergedrag (om geur ergens achter te laten) en aandachtvragend gedrag. Gelukkig zijn met het bieden van afleiding aan deze katten heel wat kosten bespaard gebleven, want het krabben is bijna helemaal gestopt. In 2016 heb ik een lezersvraag beantwoord voor het tijdschrift Hart voor Dieren. Het ging om een kat van tien maanden oud die 's nachts alles in huis kapot maakt. Wil je mijn reactie lezen? Klik dan hier.

Zijn binnenkatten ongelukkig?

Heel vaak heb ik de opmerking gehoord dat het zielig is als een kat nooit buiten komt. Buiten gebeurt van alles: vogels schudden hun vleugels uit op het dak, een torretje kruipt door het gras, de geur van de hond van de buren is te ruiken bij de heg. Mensen vinden het erg als een kat de beleving van buiten wordt ontnomen, zoals geluiden, beweging en geuren. Is dat zo? Moet een kat persé naar buiten kunnen of kun je binnen ook voldoende actie bieden?. 

Klik hier voor het artikel dat ik heb geschreven over dit onderwerp in het tijdschrift Kattenmanieren.Heb je ook weleens voor de schappen in de dierenwinkel gestaan en je afgevraagd wat je het beste voor je kat kunt kopen? Er zijn zoveel soorten grit, grote aantallen speeltjes, een enorme variëteit aan voeding en snoepjes. Hoe moet je daaruit kiezen? En zijn die producten beter dan iets wat je zelf hebt gemaakt of dan een goedkoper merk? Klik hier voor het artikel dat ik erover heb geschreven in het tijdschrift Kattenmanieren.


Maddox miauwt vaker dan normaal met zwaaiende staart en grote pupillen en is aanhankelijker. Dit doet hij sinds de andere kater, Moby, is overleden. Ik vermoed dat hij zich verveelt. Hoewel de katten onderling geen innige band hadden is er waarschijnlijk toch minder beweging in huis. Mijn advies: veel afleiding bieden, zoals buiten laten.