K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Agressie en sociaal gedrag tussen katten


Mijn twee katjes maken nu veel minder ruzie dan voor de therapie! 
Jessy en Nicky (broer en zus) maakten nogal eens ruzie en vlogen elkaar vaak in de haren. Corine heeft ruim de tijd genomen om Jessy en Nicky te observeren. Op basis hiervan, in combinatie met onze informatie, heeft ze een uitgebreid rapport opgesteld met haar zienswijze op de situatie en veel bruikbare tips en adviezen, waar we zelf niet aan gedacht hadden. We zijn hiermee aan de slag gegaan en we merken een groot verschil. Er wordt veel minder gevochten en Nicky is veel zelfverzekerder. Met name Jessy is erg dankbaar voor de adviezen met betrekking tot de kattenbak (soort grit, locatie, e.d.). De tips en adviezen van Corine hebben zijn vruchten afgeworpen en er is veel meer rust in huis. We zijn Corine dankbaar voor haar begeleiding tijdens dit proces. Katten kunnen allerlei soorten probleemgedrag vertonen. Agressie staat, samen met onzindelijkheid en sproeien in de top drie. Het is belangrijk hier zo snel mogelijk wat aan te doen, want elke negatieve ervaring bevestigt een kat dat de andere kat eng is. Daarnaast kunnen er ook wondjes ontstaan. In ieder geval is het stressvol voor beide katten. Met gedragstherapie doorloop je de goede stappen. Neem daarom snel contact op als er sprake is van agressie.

Vrienden

Wanneer zijn katten vriendjes? Als ze elkaar wassen, met elkaar spelen, zich vrijwillig op minder dan 1 meter van een andere kat bevinden, als ze aan elkaar ruiken en zich tegen de andere kat aan bewegen. Zie het filmpje voor het ultieme sociale gedrag tussen de katten Sjors en Sophie van Carolien. Ben jij er ook zo jaloers op dat deze katten zo met elkaar omgaan?

 
Kat erbij?

Een kat heeft veel behoefte aan afleiding, dus helemaal alleen zonder speeltjes en leven in de brouwerij is zielig. Maar afleiding hoeft niet in de vorm van een andere kat te komen. Katten leven namelijk van nature solitair. Alleen als er voldoende voedselaanbod is zie je groepen katten samen leven. En dan meestal de vrouwelijke lijn. Een kat hoeft dus niet persé een vriendje te hebben. Ik zie vaak dat katten elkaar tolereren in een huis maar niet naar elkaar toe trekken. Als ze echte maatjes worden is dat geweldig. Het is echter, net als bij mensen, niet te voorspellen of dat gaat gebeuren. Vooral als een kat niet gesocialiseerd is met andere katten of als de introductie van de nieuwe kat niet goed wordt gedaan, dan kan het echt mis gaan. Schakel daarom een Tinley gedragsdeskundige in als je hierbij hulp of advies nodig hebt.


Angstagressie

Er zijn een heel aantal verschillende vormen van agressie. Toen ik mijn kat Lou Lou net had gekregen vertoonde ze angstagressie: Als ik haar probeerde te benaderen kroop ze weg, ze blies, haar oren gingen naar achteren en haar pupillen werden groot. Bij angstagressie zie je elementen van zowel angst als agressie. Gelukkig is ze ondertussen een zeer ontspannen dame. Neem gerust contact op als je iets wilt weten over agressie bij jouw kat.Klik hier voor de lezersvraag die ik beantwoordde voor het tijdschrift "Hart voor DIeren" over de reactie op nieuwe kittens in huis.


Spugen: agressief gedrag

Katten die spugen?! Jawel, het bestaat. Zelfs vóór het openen van de oogjes schijnt een kitten te kunnen spugen. Een kat kan dit gedrag vertonen als hij angstig is en met spugen de ander op afstand wil houden. Ik hoor het niet vaak, maar nu heb ik het toch op film. Het geluid wordt veroorzaakt doordat lucht krachtig door een smalle opening van de bek wordt geduwd. Zie hier een filmpje van Fuzzy. Overigens hoeft er geen speeksel uit de bek te worden gelanceerd... gelukkig maar!
Agressie tussen katten

Sinds twee dagen heeft Rianne een nieuw kitten erbij van 12 weken oud. Ze stelde me de volgende vraag: “de nieuwe ragdoll en mijn andere kat grommen, slaan en blazen naar elkaar, pfff. Morgen moet ik gaan werken. Wat zal ik doen: samen in gang zetten of op aparte kamers? En moet ik er dan tussen komen of niet?” Mijn antwoord:

 


Ik zou de katten zeker scheiden als je ze niet in de gaten kunt houden! Misschien moet je ze de komende tijd continu apart houden en het contact heel rustig aan opbouwen. Dat kan beter werken dan tussenbeide komen. Elke negatieve confrontatie tussen de dieren is er één teveel. Ze leren dat de ander hen angst kan aanjagen en wie weet zelfs pijn doet. Hoe meer vervelende interacties hoe moeilijker het wordt om Levi en Sammie ontspannen samen te laten leven. 

Als je hulp wil bij het opbouwen van het contact tussen de katten dan adviseer ik je om spoedig een afspraak te maken met mij als Tinley-gedragstherapeut.


 


Factoren die van invloed zijn op sociaal gedrag en agressie tussen katten


Om af te studeren voor de opleiding tot kattengedragstherapeut bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren moet je een afstudeeronderzoek doen. Mijn onderzoek heb ik gedaan naar agressie en sociaal gedrag tussen katten. Eén van de dingen die heel duidelijk naar voren kwam, was dat de match meestal goed is als katten familie zijn. Dat betekent niet dat als je een half jaar later een broertje of zusje van je lieveling in huis haalt dat het goed zal gaan. Katten zijn dan vaak al vergeten wie dat andere monster is. Ze moeten dus wel hun hele leven bij elkaar zijn. Klik hier voor de link naar het onderzoek waar ik overigens de beoordeling "9" voor kreeg.
 

 


Agressie tussen katten: wanneer is het menens en wanneer spel? Als er geen wondjes ontstaan, geen geluid wordt gemaakt en als de ene keer de één het initiatief neemt en de andere keer de ander, dan is het meestal nog leuk voor beide katten. Wat denk je van de knokpartij in het filmpje tussen Moon en Ginny? Als je denkt dat jouw katten serieus ruzie hebben, bel me dan!


Vechten als kat en hond. Het spreekwoord is er niet voor niets. Het kan behoorlijk mis gaan als het niet in banen wordt geleid. Daarom hebben we bij onze organisatie @Tinley een intervisie hieraan gewijd, waarbij de kennis van onze katten- als onze hondengedragstherapeuten werd gebundeld. Katten en honden communiceren niet helemaal hetzelfde. Oren opzij, een hoge staart en een bewegende staart betekent bijvoorbeeld wat anders. Afhankelijk van het karakter kunnen ze elkaar leren lezen. Uit het beperkt onderzoek dat er is blijkt dat je het beste eerst een kat in huis kan hebben en daar een hond bij neemt. Het eerste contact is heel belangrijk! Bereid je dus goed voor. Zorg voor veiligheid zoals een traphekje waar de kat door kan vluchten, bouw het wennen voorzichtig op: het horen, ruiken en dan het zien van elkaar op afstand en dan steeds dichterbij en koppel het aan iets positiefs zoals lekkers. Neem contact met ons op als je begeleiding bij de eerste drie maanden wil.