K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
 

Onzindelijkheid / sproeien

Onzindelijkheid en sproeien staan samen met agressie in de top 3 van gedragsproblemen. Oorzaken van onzindelijkheid zijn vaak slecht kattenbakmanagement, een medisch probleem, leergedrag en/of stress. Het is belangrijk te ontdekken of het om territoriaal gedrag gaat of om onzindelijkheid. Als er meer katten in huis zijn is het niet altijd makkelijk te ontdekken wie buiten de bak plast. Ze weten ondertussen ook wel dat jij hen dit niet in dank afneemt en doen hun behoeften als jij er niet bent. Sproeien doen katten meestal staand en recht naar achteren. Meestal sproeien ze kleine hoeveelheden urine. Dit is een vorm van communicatie.  

Een gedragstherapeut helpt je ontdekken of er sprake is van sproeien of onzindelijkheid, wat de oorzaak is en geeft de juiste adviezen om het op te lossen. Wacht niet te lang en neem contact op.

Medische oorzaak 

Bij katten ontstaat onzindelijkheid regelmatig door blaasgruis of -ontsteking. Laat daarom altijd eerst de urine controleren.

Conditionering

Meestal is er dan ook sprake van leergedrag: het wordt normaal om buiten de kattenbak te plassen, poepen of te sproeien. Schakel daarom zo snel mogelijk een Tinley-gedragstherapeut voor Katten in. Hoe langer een probleem voortduurt, hoe moeilijker het is om het weer om te buigen.

Kattenbakmanagement

Zorg in ieder geval voor genoeg kattenbakken met prettig en voldoende grit en zet ze op een geschikte plaats. Hou alles goed schoon.

Deze kattenbak wordt te weinig uitgeschept.


Deze kattenbak is te klein.


Stress

(Chronische) blaasontsteking kan worden uitgelokt door stressoren in de omgeving. Zorg daarom voor een voorspelbare, prettige leefomgeving.




Mijn katje ruikt altijd intens aan 1 bepaalde struik op de parkeerplaats. Dit is een sproeiplek van een andere kat. Met sproeien wisselen katten informatie uit over individuen, hun geslacht en voortplantingsstatus en de tijd die op een bepaalde locatie wordt doorgebracht. Sproeit je kat in huis? Bel me dan om dit aan te pakken!



Urine opvangen

Mijn eigen kat had blaasgruis. De arme ziel ging steeds op de kattenbak maar er kwam niks uit. Ze zat steeds haar kontje te wassen en zag er echt ongelukkig uit. Daarom moest ik haar urine laten controleren. Gelukkig vindt ze het goed als ik tijdens het plassen een pollepel onder haar kontje schuif om zo de urine op te vangen. Maar ja, dan moet je er wel bij zijn als ze op de kattenbak gaat. Er is één moment waarop ze vaak aandrang heeft, en dat is vlak na het opstaan. Maar natuurlijk niet als ik naar de dierenarts moet... Dan haar maar de hele ochtend in de gaten houden, maar net als ik toch even snel iets anders doe gaat ze natuurlijk op de kattenbak... zucht… wat zou het handig zijn als ik een geduldig persoon was en niet steeds bezig ben...

Andere manieren om de urine te verkrijgen is de blaas te laten aanprikken bij de dierenarts. Daar koos ik niet voor omdat ze autorijden niet prettig vindt. Daarnaast had ik de kattenbak goed schoon kunnen maken met heet water en vervolgens strookjes plastic kunnen knippen of plastic kattenbakkorrels erin kunnen leggen. Dit materiaal neemt het vocht niet op, dus kan het worden opgezogen. Ook deze methode heb ik niet gebruikt omdat ik de kattenbak optimaal wil houden. Dus werd mijn geduld op de proef gesteld. Gelukkig met positief resultaat: de blaasgruis is over en Grietje mag overstappen op voer ter voorkoming van gruis!



Deze kattenbak is aan vervanging toe


Soms tref ik iets aan wat ik niet had kunnen verzinnen: de voerbak en de drinkbak van de kat stonden in de kattenbak! Mevrouw zei dat dit van de fokker zo moest.

 

De meeste katten houden niet van een deksel op de kattenbak.


Aan de vorm van de urine in de kattenbak kan ik informatie aflezen. Deze kat plast bijvoorbeeld niet helemaal gehurkt.



In de tuin poepen

In oktober vroeg Reni via Facebook aan mij waarom Tau voor het eerst sinds 9 jaar in de eigen tuin poept in plaats van bij de buren. Ze zegt dat er tegenwoordig gras in haar tuin ligt. 

Mijn antwoord: het is voor een kat niet vreemd om in de eigen tuin te poepen. Misschien vindt hij het er nu prettiger omdat de tuin is veranderd. Of wellicht komt hij moeilijker in andere tuinen nu hij ouder wordt en bijvoorbeeld niet zo goed meer over een schutting kan. Reni denkt dat Tau misschien bij buren is geschrokken en er daarom niet graag meer komt. Dat klinkt ook heel logisch. 








De vorm en grootte van de urine in de kattenbak biedt informatie. Deze foto is van mijn kat: omdat ze artrose in haar heupen heeft kan ze minder goed hurken en plast ze meer in een ovaal dan een rondje.


Corine schrijft over onzindelijkheid

In februari 2017 beantwoordde ik voor Libelle een lezersvraag over plassen in de krantenbak en achter de bank. Klik hier voor de pdf of klik hier voor de online versie.

Voor het tijdschrift Kattenmanieren schreef ik over onzindelijkheid en gaf een inkijkje  in de wereld van een katten gedragstherapeut. Klik hier om dit artikel te downloaden.